Uwielbiam ciasto francuskie za to, że daje wiele możliwości. Często mam go w lodówce i sięgam zawsze, gdy mam ochotę upiec coś na słodko lub słono i w szczególności, gdy goni mnie czas.
SKŁADNIKI
1 opakowanie ciasta francuskiego
grzyby lub pieczarki (wcześniej lekko podduszone)
1 opakowania sera feta
pasta ajvar ---> przepis KLIK (pastę można zastąpić ketchupem, przecierem pomidorowym lub pesto)
przyprawy (użyłam gotowej mieszanki przypraw, w skład której wchodziły: oregano, czosnek granulowany, pieprz, papryka słodka, szałwia, bazylia, kolendra, tymianek, pietruszka).
WYKONANIE
Całe ciasto francuskie smarujemy ajvarem lub inną ulubioną pastą.
Na wierzch sypiemy grzyby, posypujemy ulubionymi przyprawami, a na końcu pokruszoną fetą.
Zwijamy ciasto w rulon, a potem kroimy na plastry o szerokości 1,5-2cm i układamy płasko na papierze do pieczenia.
Pieczemy ok. 30minut w temp. 200 stopni.
O matko. Nawet nie czytam. Wrócę jutro po śniadaniu :P
OdpowiedzUsuńUmowa stoi :-)
UsuńAleż pysznie to wygląda, uwielbiam tego typu przekąski :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia podobnych :-)
Usuń