Papryka faszerowana ryżem i mięsem z arabską nutą




W ramach eksperymentów kulinarnych postanowiłam zmienić charakter papryki faszerowanej dodając do niej egzotyczną przyprawę - harissa.
Harissa jest przyprawą arabską, która oryginalnie występuje w postaci pasty z papryki chilli, czosnku, kminu rzymskiego, kolendry, proszkowanej papryki i oliwy. 
Ma piękny ciemnoczerwony kolor, niesamowity aromat i smak.
Harissę zdobyłam w sproszkowanej wersji, ale aromatem i ostrością nie odbiega od pasty.


SKŁADNIKI
7 papryk
1/2 kg mięsa mielonego
2 torebki ryżu (lub ok. 1 szklankę sypkiego)
ząbek czosnku
szczypta cynamonu (do mięsa mielonego)
harissa 
sól
starty żółty ser
bulion z 1 kostki
olej

WYKONANIE
Papryki myjemy, odcinamy końcówki ("czapeczki") i wydrążamy gniazda nasienne. W międzyczasie gotujemy ryż w osolonej wodzie. 
Na patelni smażymy mięso mielone dodając ulubione przyprawy (dałam gotową mieszankę do mięsa mielonego), szczyptę cynamonu i wyciśnięty ząbek czosnku. 
Do usmażonego mięsa dodajemy ugotowany ryż. Całość mieszamy i znów doprawiamy według uznania (u mnie to była przyprawa harissa).
Przygotowanym farszem napełniamy strąki papryk, posypujemy żółtym serem i przykrywamy "czapeczkami".
Układamy w żaroodpornym naczyniu i podlewamy bulionem.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez 30-40 minut.





stuffed peppers


Znacie jakieś smaczne przepisy z użyciem harissy?


5 komentarze :

  1. Pierwszy raz słyszę o harissie, ale z chęcią ją wypróbuje tak jak i Twoje aromatyczne papryczki:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Harissę naprawdę warto mieć w domu, bo świetnie podkręca smak wielu dań :-)

      Usuń
  2. Aż nabrałam na nią ochoty ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie, z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

 

KĄCIK HAZARDZISTY


Śledź mnie

myTaste.pl

statystyka

Kontakt

zofianazofiana@gmail.com

Napisz do mnie

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *