Jest wiele wersji na kremową zupę z brokułów. Moja dzisiejsza wersja jest z czosnkowymi grzankami, które dodają tej delikatnej zupie lekkiej pikanterii.
SKŁADNIKI
1 brokuł
2 ziemniaki
1 ząbek czosnku
czosnek granulowany
pieprz
gałka muszkatołowa
przyprawa warzywna do potraw (chodzi gotową o mieszankę bez glutaminianu sodu, barwników i aromatów, którą można dostać w wielu sklepach)
sól
kilka kromek chleba
olej
WYKONANIE
Brokuł podzielić na różyczki, ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w wodzie (wody dać tyle, żeby tylko przykryła warzywa).
W czasie gotowania doprawić czosnkiem, mieszanką warzywną, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą.
Gotową zupę zmiksować.
Kromki chleba pokroić w kostkę i smażyć na oleju do chrupkości, posypując czosnkiem granulowanym.
W jakiej wersji robicie krem z brokułów?
Uwielbiam takie zupki, a brokuły mogę jeść bez końca
OdpowiedzUsuńSłusznie, bo to samo zdrowie.
UsuńPycha! Muszę wypróbować ten przepis :-)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) Zawsze to coś innego niż tradycyjnie podane brokuły :)
OdpowiedzUsuńW ogóle nie robię takiej zupy, za to moja mama ostatnio ciągle robi. Niestety mieszka daleko i jeszcze nie miałam okazji spróbować, ale podobno wszystkim smakuje.
OdpowiedzUsuńJuż jakiś czas, zupy kremy smakują mi o wiele bardziej niż tradycyjne zupy, więc je często gotuję i Ciebie również zachęcam do spróbowania
Usuńuwielbiam zupy kremy. brokułowa wygląda bardzo smakowicie. ;)
OdpowiedzUsuńZupy kremy rządzą :)
Usuń